Neden Kurşun Geçirmez Cam ?
Savaşta ön saftaysanız, tehlike bölgesindeyseniz, mermiler her yönden savruluyorsa, alabileceğiniz tüm yardıma ihtiyacınız var demektir. Hiç kimse bir keskin nişancının mermisinden kaçacak kadar hızlı hareket edemez, hatta geldiğini göremez bile. Kendinizi korumanın tek bir yolu var: Vücudunuzun önüne bir merminin enerjisini dağıtacak bir bariyer yerleştirmek. Kurşun geçirmez camın arkasındaki temel fikir de budur.Kurşun geçirmez cam, 17. yüzyılın ortalarında sadece bir kaza sonucu keşfedildi. Prince Rupert’ın Damlaları İngiltere’de erimiş camı soğuk suya koyarak camı neredeyse yok edilemez hale getirerek ortaya çıktı. 1903’te, bir Fransız kimyager olan Edouard Benedictus, yanlışlıkla yere bir matara düşürdü. Şişe, camı plastik bir tabaka ile kaplayan sıvı nitrat çözeltisini tuttuğu için, şişe kırıldı, ancak kırılmadı. O yıl, kurşun geçirmez cam Ar-Ge’sinin (Araştırma ve Geliştirme) başlangıç noktası olarak işaretlendi.
Kurşun geçirmez cam, sıradan camdan çok farklıdır. Daha doğru bir şekilde kurşuna dayanıklı cam olarak adlandırılır (çünkü hiçbir cam tamamen kurşun geçirmez değildir), PVB’nin “ara katmanları” ile çok sayıda sert cam katmanından yapılır. Bazen, “saçakları” önlemek için son bir iç polikarbonat tabakası (sert bir plastik türü) veya plastik film vardır (bir merminin etkisiyle tehlikeli cam veya plastik parçalanma). Bu katman sandviçi laminat olarak adlandırılır. Tek bir sıradan cam bölmeden on kat daha kalın olabilir ve genellikle çok ağırdır.
Bir mermi balistik cama çarptığında, enerjisi katmanlar arasında yanlara doğru yayılır. Enerji, bir dizi farklı cam ve plastik parçası arasında bölündüğü ve geniş bir alana yayıldığı için hızla emilir. Mermi o kadar yavaşlar ki artık delip geçmeye ya da delip geçerse çok fazla zarar vermeye yetecek kadar enerjisi kalmaz. Cam levhalar kırılsa da, plastik tabakalar onları uçarak uzak tutar. Kurşun geçirmez camı “enerji emici” cam olarak düşünürsek, nasıl çalıştığına dair daha iyi bir fikriniz olacaktır.
Balistik camlar, Dünya çapında NIJ, NATO STANAG, VPAM ve ISO EN tarafından gelen kurşunun darbe kuvvetine karşı dirençlerine göre sınıflandırılır. Bunlar ISO EN 1063 Avrupa Standartı için BR1, BR2, BR3, BR4, BR5, BR6 ve BR7’dir.
Asimgard Savunma Sistemleri olarak, projelerinize uygun ölçü, ebat ve standart sınıfına göre üretim yapabiliyoruz. Standartlara uygun sınıflandırılmış camlarımız balistik kapılarımız da, kurşun geçirmez pencerelerimiz de ve balistik güvenlik kulübelerinde kullanılabilir.