Balistik Zırh Çeliği
Balistik Zırh Çeliği ile hazırlanan ürünlerden bahsettiğimizde, bu ürünler kapılar, pencereler, kasalar ve kulübeler başta olmak üzere yüzlerce üründen biri olabilir. Güvenlik için kapılar, doğramalar ve kulübeler kurşun geçirmez olmalı ve güvenlik açısından asla risk oluşturmayacak şekilde uluslararası olarak belirlenmiş standartlarda olmalıdır.
Günümüzde gerek sivil gerek askeri plartformlarda en yoğun tehdidi, modern ateşli silahlardan çıkan kinetik enerjili mermiler oluşturmaktadır. Bu mermiler geometrik, mekanik ve kinematik özellikleri açısından farklılık göstermektedir. Belirli bir hedefe yönelik dizayn edilen ve çalışma prensibi kinetik enerjili mermilerden farklı olan özel tipte mermilerden de bahsedilmelidir. Merminin hedefe çarpmasıyla başlayan darbe sürecinin fiziksel karekteri, mermi ve hedefe ait özelliklerin kombinasyonuna bağlı
olarak çeşitlilik göstermektedir.
Hedefin en etkili şekilde delinerek tahribatı, zırh delici kinetik enerjili mermiler ve çukur imlalı mermilerle mümkün olmaktadır. Kinetik enerjili mermiler içinde patlayıcı madde bulunmaz. Merminin ucu, tungsten (W) ya da Uranyum (U) malzemeden sinterleme yöntemiyle elde edilir. Bu mermilerin hedefteki delme etkisi; mermi çapına, merminin enerjisine, merminin zırha vuruş açısına ve mermi ile zırh malzemesinin metalurjik yapısına bağlıdır.
Balistik Zırh Çeliği, değişik özellıkteki mermilerin (kinetik penetratörler, yüksek derecede patlayıcı ve parçalayıcı savaş başlıkları vb.) çoklu darbesine karşı çatlamaya, parçacıkların kopmasına ve kırılmaya direnç göstermek amacıyla tehdit içeren bölgelerde ki yapılarda yaygın olarak kullanılan çeliklerdir.
Balistik Zırh Çeliğinin Özelliği
Balistik zırh çeliği, temel olarak düşük Karbon (genelde %0,35 ten az) içermektedir. Karbon içeriğinin düşük olması üretim kolaylığı yanında iyi tokluk, kaynaklanabilirlik ve darbe dayanımı gibi özelliklerin elde edilmesine imkan sağlar. Genel olarak incelendiğinde kinetik enerjili mermilerin çarpma etkilerine karşı etkili bir koruma sağlayabilmeleri için zırh çeliklerinin yüksek sertliğe ve mukavemete sahip olması gerekmektedir. Diğer yandan meydana gelen darbenin olumsuz etkisini ortadan kaldırabilmek içinse, tokluk özelliğinin gelişmiş olması zorunludur. Böylece balistik zırh çeliklerinde bir yandan yüksek sertliğe ve mukavemete gereksinim duyulurken aynı zamanda farklı bir özellik olan tokluğun da korunması gerekmektedir.
Balistik Test
Balistik zırh çeliğinin askeri yada sivil hayatta kullanılabilmesi için balistik özelliklerinin önceden belirlenmesi gerekmektedir. Balistik özelliklerin belirlenmesinde; NATO açısı, referans atış, V50 hızı, şahit levha, delici ve benzeri çok sayıda farklı kavramdan oluşan bir zırh terminolojisinin kullanımı sözkonusudur. Balistik dayanıklılığının belirlenmesinde, genelde iki çeşit ateşleme test yöntemi vardır. Bunlar:
– Balistik sınırın, yani parçacığın durdurulabildiği maksimum hızın (V) belirlenmesi yada
– V50 değerinin saptanmasıdır.
V50 hızı, parçacığın %50 olasılıkla durdurulduğu hızdır.
NATO standartlarına göre balistik zırh çeliğinin koruyuculuk standartı, parçacıkların, test numunesine V50 hızı olduğu kabul edilen hızlar ile atılmasıyla belirlenir. Gerçek V50 değerini hesaplamak içinse parçacıkların zırh tarafından durdurulduğu en yüksek üç hız ile zırh içinden geçen atışların sahip olduğu en düşük üç hız alınır.
Asimgard
Balistik Zırh Çeliklerimiz Ramor 500, Protection 500 ve Armox 500 yüksek kaliteli kurşun geçirmez çelikler olup, Dünya standartları olan Stanag 4569, NIJ, EN1522/1523 ve VPAM seviyelerinde test edilmiştir.
Balistik Çelik takviyeli alüminyum ve metal profillerden üretilen pencere doğramaları, kapılar, kulübeler ve modüler balistik ekipmanlar STANAG 4569, NIJ, EN 1522-23 ve VPAM standartlarına uygun bir şekilde ve müşterilerimizin projelerine uygun her ebatta üretilebilirler.